Blog

Diferenta dintre nevoie si dorinta

Cand simti nevoia sa fii iubit, incerci sa umpli lipsa iubirii de sine.

Izabela Cristea- Life Coach

In urma consilierilor de Life Coaching, observ nevoia acuta a oamenilor, de a fi iubiti de alte persoane si de a fi stangaci in a-si oferi iubire lor si celorlalti.

Diferenta dintre nevoie si dorinta a devenit imperceptibila si confuza.

Am intalnit persoane care verbalizau nevoia de iubire, nevoia de a avea, nevoia de “a face” pentru a fi apreciat, nevoia de a iesi din umbra.

Oare acestea sunt nevoi ale sufletului sau dorinte ale ego-ului?

Conform piramidei lui Maslow exista 5 tipuri de nevoi:

  • nevoi fiziologice- aer, apa, hrana, sex, somn
  • nevoi de securitate- siguranta proprietatii, siguranta corpului fizic si a resurselor
  • nevoia de apartenenta – prieteni, familie, grupuri
  • nevoia de stima- stima de sine, incredere, respect
  • nevoia de autorealizare – moralitate, creativitate,lipsa prejudecatilor

Cand nevoile fiziologice si cele de securitate se transforma in dorinta exacerbata a ego-ului, ajungem sa avem frigidere si dulapuri ticsite, parcuri auto, proprietati in care nu avem timp sa traim. Apoi ne dorim nopti pline de sex, dar goale in atingeri si senzatii.

Acestea nu mai sunt nevoi, ele reprezinta frica de esec, acumulam pentru ziua in care nu vom avea, acumulam cu teama de a pierde. Hranim orgoliul si golim sufletul. Cu cat avem mai mult, cu atat ne simtim mai seci in interior.

Urmeaza intelegerea gresita a nevoi de apartenenta, cand trasformi familia si prietenii, in responsabili pentru propria ta fericire. Cand astepti ca acestia sa umple golurile pe care ti le-ai creat tu.

Rolul familiei si a prietenilor este de a impartasi preaplinul din ei cu tine si viceversa. Nu de a va goli unul pe altul sau de a astepta de la celalalt, ce nu-ti poti da singur.

Sufletul are nevoie sa imparta iubirea, ego-ul are dorinta sa o primeasca.

Sesizati diferenta?

Ajungand pe nivelul 4, la nevoia de stima, se face cea mai mare confuzie.

Facem lucruri zilnic, ne aflam in competitie cu noi si ceilalti, pentru a primi stima. Aici uitam sa fim si invatam sa facem, din dorinta de recunoastere a orgoliului.

Pe aceasta treapta, ideal este sa faci ceva pentru tine si pentru cladirea respectului de sine, nu pentru ceilalti, nu pentru parerea lor.

Iar pe ultima treapta, cand te autorealizezi pentru tine, o faci fiind atent la nevoile sufletului si la dorinta de a da. Cand in schimb, faci autorealizarea pentru a avea o imagine de neatins, in fata celorlalti, ajungi sa fii calugar tibetan la exterior si haos plin de goluri, la interior.

Cand vrei sa faci diferenta dintre nevoia sau dorinta sufletului vs nevoia si dorinta ego-ului, puneti intrebari.

Scrie toate nevoile si dorintele, apoi clasifica-le pe doua categorii, ale sufletului si ale ego-ului. In felul acesta, vei realiza ca-ti simplifici foarte mult viata si gasesti sensul si esenta acesteia.

Mai multe despre acest subiect, veti afla participand la Programul Online de Feminitate si Mindfulness

Sa va fie de folos!

Izabela Cristea- Life Coach

Facebook Comments