Mananca alimentele yin in sezonul yang si alimentele yang in sezon yin.

O persoana armonioasa prezinta un echilibru intre energia yang (+) si energia yin (-) are o constitutie fizica şi psihica echilibrata, este rafinata, civilizata, plina de nobleţe, înteleapta, modesta, ferma, iertatoare şi compasiva. Ea are o respingere instinctiva fata de tot ce este impur, rau sau tulburator, aducand, oriunde se afla, bună întelegere, dragoste şi întelepciune. Respectarea principiului Yin şi Yang înseamnă viata, armonie, fericire, nerespectarea lor înseamnă boala, suferinta, haos, moarte. In traditia orientală se considera ca fiinta umana isi poate polariza si armoniza întreaga structura respectand un anumit mod de alimentatie, conform principiilor fundamentale yin si yang. Exista o multitudine de tehnici de echilibrare a celor doua forte, printre care si consumul corect al alimentelor.Astfel, o fiinţa preponderent yin (-) va consuma alimente cu predominanta yang (+), iar o fiinta preponderent yang (+) va consuma alimente cu predominanta yin (-), pentru o deplina armonizare a sa. Pentru aceasta insa, alimentele si bauturile trebuie să fie perfect naturale, nemodificate genetic, nerafinate industrial si să nu contina substante chimice de sinteza (E-uri, coloranti, conservanti).

In tabelul de mai jos, gasiti o lista a polaritatii unor alimente uzuale

(-) (+) polaritate moderata

(- -) (+ +) polaritate accentuata

(- – -) (+ + +) polaritate extrema

Alimentulyin(-)yang(+)
Cereale

” -” porumb
„- – -„cereale încoltite
paine alba,
produse de patiserie
din faină alba
” + ” grau, orez, orz, ovaz,
secară
„++” mei, hrisca
„+++”  germeni de cereale,
orez salbatic
Legume„-” salata verde,
ardei kapia,
ardei gras,
pastarnac,
frunze de telina, untisor,
linte, mazare verde
„- -” fasole,
ciuperci, sfecla
rosie, gogosar,
usturoi
„- – -” rosii,vinete,
cartofi, castraveti
bame


„+” varza alba, ceapa, ridichi,
dovlecei, fasole verde, frunze si
radacini de papadie,
gulii, napi,
radacina de telina, spanac,
anghinare,
varza de Bruxelles
„++” andive, conopida,
broccoli, dovleac, soia, naut,
creson, alge marine,
ceapă rosie,
radacină de pătrunjel,
morcovi,
praz, urzici, varza creata
„+++” varza rosie
Fructe
„-” caise, capsuni, catina,
roscove, dude, coarne,
struguri, masline verzi
„- -” cirese, grapefruit,
lamai, pepene galben,
prune, visine, curmale,
smochine, nuca de cocos
„- – -” ananas, papaya,
mango, portocale,
mandarine, piersici, pere,
pepene verde, arahide

„+” stafide,fragi,mure,
gutui,
coacaze negre,rodii,
castane,
masline negre
„+ +” mere,afine, zmeura,
merisor,
coacaze rosii, nuci, alune
„+ + +” mere padurete,
migdale, fistic
Lactate
„-” lapte dulce, lapte batut,
sana,
zer, iaurt, chefir,
cascaval Camembert
„- -” branza de vaci,
lapte de bivolita,
cascaval tare,
cas dulce,
urda dulce
„- – -” unt, smantana,
branza topita,
cascaval moale
„+” lapte de capra,
branza de Olanda,
svaiter
„+ +” branza de capra,
unt clarifiat(ghee)
Carneeste doar de tip Yang
„+” creveti,heringi,
somon, sardine
„+ +” icre,caviar
„+ + +” fazan, porc, vita,
rata, iepure
Condimente„-” fenicul, maghiran
„–” otet din lemn, roinita,
vanilie
„- – -” seminte mac,
ghimbir, curry



„+” nucsoara, marar,
anason, cimbrisor, ceapa,
arpagic, tarhon, menta,
patrunjel,
mustar alb, leustean,
leurda
„+ +” ardei iute, busuioc,
cimbru, chimen,
coriandru, cicoare,
sofran, salvie, dafin,
hrean, mustar negru,
piper, usturoi,
scortisoara, cardamon,
schinduf
„+ + +” rozmarin, cuisoare,
sovarf, ghimbir, ghintura,
sare marina
Bauturi
„-” apa ,sifon, ceai de catina,
ceai macese
„- – -” cafea,ciocolata,
coca-cola, sucuri de fructe,
vin,
sucuri cu zahar,
alcool
„+” cafea de naut,
cafea de cicoare,
ceai de musetel, pelin,
cimbru, cimbrisor ,rozmarin
„+ +” ceai de busuioc,
suc de mere
„+ + +” ginseng
Alte alimente

„-” drojdie, miere
„- -” zahar brun, ulei
nuca de cocos, otet de mere,
bors
„- – -” frisca, jeleu ,zahar,
muraturi, inghetata,
pasta tomate,
marmelada,
bomboane, unt arahide



„+” halva, ulei de masline,
de porumb, de migdale
„+ +” ulei de rapita, de mustar,
de ricin, de soia presat la rece,
pasta de susan,
seminte dovleac,
seminte floarea soarelui
„+ + +” polen, ulei de susan,
ulei de floarea soarelui
presat la rece

Dieta macrobiotica creata si sustinuta de dr.George Oshawa, impartaseste ideea conform careia sanatatea este un raport echitabil intre cele doua energii, astfel alimentatia dupa acest principiu fiind una dintre metodele compensatorii ale dezechilibrelor interioare.

http://sursa foto

Facebook Comments